'Månedens refleksion' er en lille månedlig skrivelse, som debatterer et aktuelt emne.

Vælg år til venstre og måned herunder.

 
2013 - 10


Goddaw mand økseskaft!En aktuel analyse bragt i Ugebrevet A4 viser, at såkaldt nulvækst i det offentlige blandt andet vil betyde, at der i 2020 vil være godt 5000 færre pædagoger og medhjælpere i landets daginstitutioner.

Fortalerne for nulvækst begrunder blandt andet deres vision med, at nulvæksten ikke vil føre til mærkbare forringelser, fordi man bare kan gøre tingene ”smartere”. Så er det, at man stilfærdigt spørger, hvordan det nu lige er, at man i en gruppe med 20 børn kan blive så smart, at man får mere tid til det enkelte barn, når man bliver færre voksne til at realisere opgaven?

Det ville svare til, at landstræneren for det danske fodboldlandshold, Morten Olsen før næste landskamp udtaler, at han håber, at vi hurtigst muligt får en spiller udvist, fordi vi så har større chancer for at vinde kampen. Dagen efter ville samtlige medier med garanti køre store historier om, at nu rabler det da fuldstændigt for Morten, og DBU ville formentlig rykke ud med noget i retning af, at Morten Olsen i den seneste tid har været under et nærmest umenneskeligt pres osv. For naturligvis er det sådan, at når de objektive kriterier for at opnå et positivt resultat forringes mærkbart, bliver mulighederne for at opnå et positivt resultat samtidigt også tilsvarende mindre. Det gælder for daginstitutionerne, det gælder for landsholdet og det gælder for alt muligt andet.

Det er blevet in at sige, at vi bare skal gøre tingene smartere. Det lyder umiddelbart også, nå ja ..smart. Men der er bare nogle rigtigt vigtige opgaver, som kun kan løses ordentligt, hvis vi erkender, at ti mand på banen alt andet lige er et dårligere udgangspunkt end at være elleve. At påstå andet er det rene godaw mand økseskaft!