'Månedens refleksion' er en lille månedlig skrivelse, som debatterer et aktuelt emne.

Vælg år til venstre og måned herunder.

 
2015 - 07


Den nye sammenhæng mellem forskning, kommissioner og æg fra burhøns..
Ganske mange køber stadig æg fra burhøns. Når de står i supermarkedet kigger de som regel på bakken med æg, inden den ryger ned i indkøbskurven. På bakken står der nemlig dels, hvornår bakken med æg er fremstillet og hvornår æggene overskrider sidste dato for anvendelse. Det er der ikke noget nyt i, for sådan har det altid været med æg fra burhøns.

Det nye er, at forskning og arbejdet i politisk nedsatte kommissioner nu tilsyneladende er blevet underlagt akkurat den samme form for vurdering af dato for fremstilling samt sidste anvendelsesdato. Første gang, der blev gjort opmærksom på dette ganske spændende tiltag, var da vores nye landbrugsminister Eva Kjer Hansen for et par uger siden affærdigede en forskningsrapport, som var blevet offentliggjort nogle få dage før folketingsvalget i juni. Hendes begrundelse var, at rapporten var blevet udarbejdet før folketingsvalget og dermed var, måtte man forstå, sidste dato for anvendelse naturligvis overskredet. Rapporten konkluderede iøvrigt, at det ikke er rammebetingelserne, der udgør den egentlige udfordring for dansk landbrug, men derimod den overordentligt store gæld på 350 milliarder kroner. Eftersom landbrugsministeren netop havde tilkendegivet, at hun ville sætte al sin ukuelige energi ind på at ændre rammebetingelserne for landbruget, kan man vel godt kalde det heldigt for hende, at hun helt nøgternt kunne henvise til, at udløbsdatoen for rapportens konklusioner desværre var overskredet.

Tendensen med at henvise til overskridelse af fristen for sidste anvendelsesdato blev fiulgt op for nogle dage siden, da regeringen kunne fortælle , at den havde besluttet sig for at nedlægge den Pensionskommission, som ellers var i gang med at finde ud af, hvordan det danske pensionssystem kan gøres mere overskueligt og samtidigt være med til at sikre en fremtidig social balance i samfundet. Formanden for kommissionen var en tidligere overvismand og professor, og de øvrige kommissionsmedlemmer var alle det, man kunne kalde for relevante videnspersoner. I følge Information begrundede den nye skatteminister Karsten Lauritzen blandt andet nedlæggelsen af Pensionskommissionen med, at den jo var nedsat under den tidligere regering, og altså længe før folketingsvalget i juni. Underforstået at dermed havde også denne kommission logisk nok overskredet sidste dato for anvendelse. Der må jo anstændigvis være grænser for, hvor længe både æg fra burhøns, forskningsrapporter og kommissionsarbejde kan betragtes som friske og dermed anvendelige.

Måske vil man ligefrem fremover kunne sælge betydeligt flere æg fra burhøns ved at reklamere med, at de er underlagt akkurat de samme kvalitetskriterier som forskning og kommissioner er.

Meget bedre kan det vel ikke blive?